Вітаємо всіх, хто знайшов час зайти до нашого блогу!!!

Вітаємо всіх, хто знайшов час завітати до нашого блогу!!!

вівторок, 18 вересня 2012 р.

Новітні послуги бібліотеки



     Сучасні інформаційні технології нині активно впроваджуються в бібліотечну практику. Застосування новітніх технологій підняло роботу бібліотеки на новий рівень.
      Комп’ютеризовані бібліотечні процеси мають низку переваг над традиційними:
– при одноразовому опрацюванні документа можливе багаторазове та багатоаспектне його використання, швидкість і зручність пошуку та передачі інформації, економічність;
– повніше задовольняються інформаційні запити користувачів бібліотеки, оскільки інформація отримується незалежно від часу і місця її знаходження;
– суттєво збільшується оперативність надання користувачам необхідної інформації; для більшості користувачів електронна форма є єдиною можливістю отримати потрібний документ;
– формується новий імідж бібліотеки, яка надає інформацію не лише в друкованому вигляді, але й на нетрадиційних носіях, зростає соціальне значення бібліотечної діяльності;
– підвищується рівень інформаційної культури та комп'ютерної грамотності як користувачів, так і  бібліотекаря, а це має не лише прикладну користь, але й ширше значення, оскільки людина з високим рівнем інформаційної культури легше орієнтується в мінливому світі, не боїться новацій, змін.
      Сьогодні імідж бібліотеки залежить від розуміння бібліотекарів своєї нової ролі в житті суспільства. Співпрацюючи з владою, бізнесом, закладами освіти, ЗМІ, іншими партнерами , бібліотека стала центром місцевої громади, а ми, бібліотекарі – інформаційними навігаторами, фахівцями, від яких залежить освітній, культурний і технологічний рівень громадян. Ми сьогодні суміщаємо у своїй роботі традиційні функції і функції консультанта з інформаційного пошуку, мережевого навігатора, інформаційного аналітика, інструктора й організатора знань.

    Дієвим інструментом процесу модернізації бібліотеки є проектна діяльність. В результаті перемоги в конкурсі проектів програми «Бібліоміст» в бібліотеці с.Волинське створено  Інтернет-клуб, проведено ряд резонансних заходів для населення, що значно сприяло зростанню іміджу бібліотеки, уваги і підтримки з боку районної та місцевої влади.

 




На сьогодні наша бібліотека надає користувачам нові послуги. Одна з таких послуг - спікування за допомогою Skype.



                                                                          
Цією послугою користуються майже щодня, адже в нашій бібліотеці - це безкоштовно!!! Спілкування - єдине, що в нас залишилося. За допомогою Skype користувачі можуть побачити своїх рідних та близьких, з якими не бачилися і не спілкувалися багато років. А ми надали їм таку можливість.


Спілкування в соціальних мережах, таких як «Однокласники» та «Контакт» потрібне як дітям так і дорослим для розкриття свого внутрішнього світу, воно допомагає знайти багато друзів, однодумців партнерів по бізнесу і т.п. Ми, бібліотекарі допомагаємо користувачам зареєструватися і зробити перші кроки в новий глобальний світ.



   Молодь в більшості "сидить" в "Контакті", особливо це подобається дітям. Завжди змагаються - в кого більше друзів.
                                                              Або просто граються.
            
   
 
Люблять гратися діти різний вікових категорій     А коли комп'ютери зайняті дошкільнята переглядають чудові книжечки.
 

А більш старші - читають.










Часто до нашої бібліотеки заходять й медичні працівники нашого села. І не тільки для того, щоб переглянути новини в світі й "Контакті", але й для того, щоб підготуватися до чергового виступу на семінарі, та для знаходження нової фахової інформації.

Частими користувачами нашої бібліотеки є і сільська рада - це і електронна пошта, закони та зміни до них та ін., що стосується безпосередньо органів місцевого самоврядування:







Ще одна з новітніх послуг бібліотеки - це актуалізація вкладників Ощадбанку колишнього СРСР. А таких вкладників ми зареєстрували 15.









Молодь, в очікуванні своєї черги до комп'ютера, не витрачають свій час даремно: вони свої розумові здібності розвивають за допомогою кросвордів.
Або переглядають історію нашої держави


 


   А, ще старші навчають молодших, допомагаючи в користуванні інтернетом.
   Молодь допомогає  бібліотекарю і по господарській частині і я їм дуже вдячна.






Деякі користувачі займаються рукоділлям і залюбки надають їх нам
На початку нового навчального року , за допомогою волонтерів, була здійснена екскурсія в бібліотеку учнями 1-4 класів














Ознайомили з можливостями інтернету


 Та провели голосне читання "Мій друже, спутнику, книго моя, завжди на дозвіллі, де ти - там і я!" Здається дітям дуже сподобалось.




Сучасна бібліотека - це об’єкт з інформування громадськості про нові можливості, які відтепер надають модернізовані бібліотеки. Метою є залучення населення до відвідування бібліотек. Завдання бібліотеки:
-повідомляти громадян, які вже є користувачами бібліотек, або тільки збираються ними стати, про інноваційні послуги в обладнаних сучасними технологіями бібліотеки, включно з вільним доступом до інтернету;
- інформувати громадськість про значущість бібліотеки та показати на конкретних прикладах позитивний вплив їхньої діяльності на життя окремих людей і цілих громад;
-допомогти бібліотекам у просуванні іміджу сучасних установ, послуги яких відповідають потребам сьогодення та підлаштовуються під потреби і запити читачів та громад.
Все ще асоціюєш бібліотеку з книжковим пилом? Приходь – нові реалії змінять твою думку. Майбутнє починається в сучасній бібліотеці!